bilka

Шипка

2.00лв.

Информация

Шипка – 100 гр.

Шипката действа кръвоспиращо. Билката помага при застой на течности в организма, диария, стомашни спазми, кръвоизливи.

Начин на приготвяне: 1 супена лъжица леко счукани шипки се варят 10 мин. в 200 мл. вода. Пие се по 3 пъти на ден по 1 винена чаша.

Описание

Шипката е изключително популярна билка в България, тъй като съдържа голямо количество Витамин С и полезни кисилини. Използва за лечение на авитаминоза, диабет, бронхит, умора и анемия.

Изключително богато съдържание на витамин С в шипката – (около 2 г на 100 г сушен плод), помага за правилното кръвосъсирване, подобрява пропускливостта на капилярите и стимулира образуването на червени кръвни кръвни телца. Билката активизира кръвта да се обнови и пречисти.

Редовната консумация на шипков чай предпазва от развитие на авитаминоза, което се изразява в загуба на тонус и настроение, а крайната му форма води до скорбут. Ако всеки ден приемате чай от билката, само след седмица ще се почувствате по-позитивно настроени и дееспособни.

Също така шипката е силен имуностимулатор, а в редица азиатски страни шипковият чай се използва при проблеми с бъбреците, тъй като е силен диоритик. В Китай приемат билката при нарушено храносмилане, забавени метаболитни процеси и дори за предпазване на застрашените от диабет.

Съдържанието на витамините А, В1, В2, В6, Е, К, Р, както и редица важни за тялото микроелементи и вещества като пектин, минерални соли, слаби киселини, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, натрий и желязо, превръщат шипката в естествен извор на красота и здраве.