bilka

Цвят от Бъз

2.00лв.

Информация

Цвят от Бъз – 50 гр.

Цветът от бъз помага при: възпаление на дихателните пътища, бронхити, кашлици, простудни заболявания и др.

Начин на приготвяне:  1 супена лъжица от билката се залива с 300 мл. вряща вода и се запарва за 20 мин. Пие се 3 пъти на ден. Може да се подслади с пчелен мед.

Описание

Цветовете от бъз са силно ароматни и могат да бъдат използвани по различни начини  – за направата на чайове, сиропи или за поръсване на сладки или солени ястия.

В народната медицина цветът от бъз се използва при високо кръвно налягане, водянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простата, уриниране на кръв, подагра, хемороиди, копривна треска, бронхит, задух, затлъстяване, регулиране на обмяната на веществата или подсилване на организма.

Цветовете от бъз са изключително богати на антиоксиданти – витамин С, провитамин А, В1, В2, В3, фитохимикали – бетулин, флавоноиди, кверцетин, рутин. Което действа потогонно, облекчава уринирането и понижава кръвното налягане, както и подобрява потентността.

Билката има ободряващо и стимулиращо действие. Проучвания показват ефекти, че намалява нивата на лошия холестерол. Има ефекти и за редукция на телесно тегло, дължащо се най-вече на отводняващия му ефект – усилва диурезата и е полезно допълнително средство при детоксикиране на организма.

Най-често се ползва чаят от цветове на бъз за сваляне на температурата и предизвикване на изпотяване при настинка. Също така има данни, че е полезен при исхемична болест на сърцето. Чаят може да се консумира и студен, като прибавим мед и лимон.

При тахикардия (ускорена сърдечна дейност) народната медицина препоръчва наред с другите билкови смеси дневната доза вода да се заменя със запарка на равни части – по 1 супена лъжица, бъз и лайка, залети за час с половин литър вряща вода.