bilka

Мента

2.00лв.

Информация

Мента  – 40 гр.

Ментата помага при: Смущения в храносмилането, гадене, повръщане, жълтеница и камъни в жлъчния мехур.

Начин на приготвяне: 2 чаени лъжици се заливат с 250 мл. вряла вода. Пие се неподсладено на глътки за 1 ден.

Описание

Ментата е една от най-широко използваните и разпространени билки у нас, която успешно може да замести сутрешното кафе и да се използва като мощен мозъчен активатор.Традиционната употреба на мента в билколечението е заимствана в много направления и от съвременната медицина и фармация.

Високото съдържание на ментол предизвиква рефлекторно разширяване на коронарните съдове при стенокардия, поради което успешно се влага в редица медикаменти за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Също така действа антисептично и болкоуспокояващо при възпалителни процеси на горните дихателни пътища, облекчава умората и мускулните болки.

Ментовият чай е особено полезен при грип, запушен нос и възпалено гърло, повлиява благоприятно главоболие и безсъние. Ментата е подходяща билка за лечение при виене на свят, безсъние, главоболие, депресия, епилепсия. Прилага при нервна възбуда, възпалени венци и  зъбобол.  Ефикасни са и гаргарите с мента, което помага и за премахването на лошия дъх в устата.

Ментата намалява болката и неприятните усещания по време на месечния цикъл. Ментолът, който се съдържа в растението, намалява кръвното налягане. Може да се използва още при: неврози, язва, варикозни вени, хемороиди, бронхит,  кардиална астма, гадене и повръщане, жлъчнокаменна болест, цистопиелонефрит, диабет, регулиране на менструалния цикъл.