bilka

Камшик

2.00лв.

Информация

Камшик – 30 гр.

Билката Камшик помага при лечение на черен дроб, жлъчка, стомашни и чревни разстройства.

Начин на приготвяне: 2 супени лъжици се запарват в 400 мл. вряла вода (оставят се да киснат 2 часа). Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно.

Описание

Билката камшик е известна и с имената: агримония, царска тревичка, каменен корен, чернодробен репей и изсипниче. Камшикът притежава противоракови, стягащи, жлъчегонни, кръвоспиращи, чернодробни, диуретични лечебни свойтва, добър коагулант е и за лекуване на рани. Фитотерапията съобщава за силен антиоксидативен и противовъзпалителен потенциал на билката.

Камшикът е одобрено от немската комисия по здравеопазването за вътрешна употреба при леки стомашни разстройства, остра диария и възпаление на устната кухина и лигавицата на фаринкса, тъй като има леко стягащо и тонизиращо действие.

Билката може да се използва за промивки на кожата при рани и възпаления, а поради ниската си токсичност, камшикът е ефективен и може да се използва дори при малки деца. Спира възпалението на пикочните пътища, следователно, може да бъде полезна при лечението на нощно напикаване.

Камшик се използува широко като жлъчегонно средство при чернодробни заболявания, камъни в жлъчния мехур и др. Рядко се прилага при възпаление на кожата (дерматит, циреи и др.) Изключително ценен е при ранен стадий на апандисит и колит.

Билката е полезна е и при отделителни проблеми на както и при цистити, използва се и при хемороиди, кървящи венци, за промивка на варикозни язви и др. Особено се препоръчва за гаргара при възпаление на гърлото и при ларингит.