bilka

Бял Оман

2.00лв.

Информация

Бял Оман – 40 гр.

Билката Бял Оман помага и регулира сърдечната дейност, кръвно налягане, разширява кръвоносните съдове, при сърцебиене и главоболие.

Начин на приготвяне:  2 супени лъжици се заливат с 500 мл. вряла вода- киснат 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно.

Описание

Корените от бял оман имат се препоръчват при сърцебиене, главоболие, епилепсия, коклюш и като средство, предпазващо от преждевременно раждане (укрепва тонуса на матката).

Билката известна още като чернокос оман има секретологично, противокашлично, антимикробно, противоглистно и  антисептично действие.

Подобрява апетита и тонизира храносмилането, намалява стомашната секреция и действа жлъчегонно. Регулира болезнената и нередовна менструация.

В българската народна медицина белият оман се използва при газове, киселини в стомаха, трудно уриниране; при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, бяло течение, виене на свят, главоболие, припадъци, ускорено сърцебиене, при възпаление на простатата. Служи и като средство, предпазващо от преждевременно раждане.

На трети план в проучената фармакологична активност на белия оман излиза противоглистното му действие. Алантолактонът се характеризира с добро противоглистно действие и според някои проучвания той има 23 пъти по-мощно противоглистно действие от това на класическото средство сантонин.

Също така билката се използва и при възпаление на седалищния нерв, при заболяване на ставите, отвара от корените с вино – при заболяване на сърцето и простуда.