билка

Мечо Грозде

Мечото грозде, Mecho Grozde, Arctostaphyllos Uvaursi

Мечото грозде (Arctostaphyllos Uvaursi) от древни времена още е било използвано при лечението на инфекции на пикочните пътища. Днес се знае, че има антимикробно, антисептично, астрингентно, диуретично и тонизиращо действие. В състава на билката влизат фенолните гликозиди арбутин и метиларбутин, дъбилни вещества, урзолова киселина, флавоноиди.

Модерната медицина и фитотерапията следват традиционната линия на употреба на тази билка. В лекарските практики на редица страни е прието екстрактът от мечо грозде да се прилага в лечението на леки и средно тежки инфекции на пикочните пътища, като начин за избягване употребата на антибиотици.

Полезното действие на билката мечо грозде с уникално по своя химичен състав растение е на особена почит в съвременната медицина, която влага екстракт от него в куп медикаменти за лечение на възпалителни заболявания на уринарния тракт и бъбреците. Редица специалисти са убедени, че растението е най-мощното оръжие срещу цистит и пиелонефрити, което природата предлага.

Листата на растението се използват при лечението на различни болести: женски проблеми (предпазва от инфекции матката след раждане, помага за връщането й към нормалното и състояние, служи за промивки при бяло течение).

Лекува пикочната система – при нощно напикаване, цистит, остри инфекции на пикочните пътища, песъчинки и гной в бъбреците и пикочния мехур, нефрит, пиелит, помага за елиминиране на пикочната киселина, тонизира гладката мускулатура на пикочните пътища, лекува уретрит, стимулира имунната система, като помага в борбата с инфекциите, използва се още при високо ниво на кръвната захар и при бронхит.

Проблемите с простатната жлеза също изчезват благодарение на лечение с билката.  Лек е още при бъбречна туберкулоза, отделяне на урина с кръв и диабет. Мечото грозде също така унищожава Candida Albicans, обичайна причина за гъбичните инфекции.

Мечото грозде при цистит

Горепосоченият лек е изключително ефективен при цистит. Билката има очистително действие и успокоява възпалените пикочни пътища. Активните и съставки действат оптимално в алкална среда. Алкализация на урината се постига чрез прибавяне на щипка сода бикарбонат в лека, както вече пояснихме.

Мечо грозде при камъни в бъбреците

Билката се включва и влечението на болни бъбреци, особено при наличието на камъни. Начин за тяхното разбиване и бързо отстраняване е приемът по трикратен по сто милилитра от лека, приготвен от две лъжици от следната комбинация – стръкове мечо грозде, царевична свила, корени от гръмотрън и магданоз, както и плодове от хвойна и троскот. Всеки от тези лекове се влага в билковата комбинация в равни количества.

Друга също толкова ефективна рецепта е смесването на следните билки – цикория, пчелник, хмел, жълт равнец, бял кантарион, царевична коса, брош и гръмотръм – коренища, които е необходимо да бъдат изкиснати във вода предварително. Приготвянето и приема на лека се осъществява по гореописания начин.

Тези лекове са приложими при бъбречни инфекции, предизвикани от патогенни микроорганизми. В случаите, когато става въпрос за по-сериозни възпаления като нефрити билката има обратен ефект и е по-скоро вредна, отколкото полезна.

Мечо грозде при бяло течение

Удивителното мечо грозде участва и в билколечението на бяло течение. За приготвяне на ефективен илач срещу това досадно и упорито оплакване се изисква предварителното смесване на лайка, мащерка, мечо грозде и коприва – по сто грама от всяка трева. Билките кипнете в шестотин милилитра вода и киснете половин час. Количеството, приготвено по този начин, разделете на три дози и всяка една тях пийте след хранене. Мечото грозде избавя от този проблем и комбинирано с бял имел, коприва, червено подъбиче, мащерка и лайка по петдесет грама от всяка трева. Начинът на приготвяне и прием на лека съвпада с тези на гореописаната рецепта.

Мечо грозде против косопад

Невероятната билка е превъзходно средство, което гарантира по-бърз растеж на косата, когато той е забавен по някаква причина – стрес, косопад, хормонални проблеми. Достатъчни са две супени лъжици от лека, които се варят в триста милилитра вода, докато нейното количество стане 150 мл. Този извлек (задължително да бъде прецеден) втривайте в косата няколко пъти седмично, по-специално в нейните корени, за да подсилите растежа й и да заздравите корените и.

Мечо грозде за бързо отслабване

За плавно и най-вече здравословно отслабване без негативни ефекти доверете се на мечото грозде. Лекът не само засилва диурезата и това води да изхвърляне на излишната вода от тялото, но и стимулира разграждането на мастните депа и спомага за извличането на всички мазнини от тялото. В комбинация с билките  резене, гръмотрън, слез, лавандула, сена, зърнастец, ревен и розови пъпки, мощното отслабващо действие на този лек се засилва многократно. Освен това има слабителен ефект.

Мечо грозде при запек

Освен в гореописаната комбинация билката се прилага и самостоятелно за справяне с мъчителния запек. Приемайте ежедневно по около 300 мл чай от лека, с чиято помощ ще насърчите дейността на ленивите черва. Билката оказва дразнещо въздействие върху тракта и приемана във високи дози предизвиква диария.

Мечо грозде против простатит

Неприятният простатит е кошмар не само за мъжете в напреднала възраст. Той не подминава и младите мъже, при които причината за появата на простататното възпаление е прекаран трипер. Заболяването често е последствие от уринарни и бъбречни инфекции, настинка и чести полови контакти.

Природният лек се използва като средство за лечение в следната комбинация:

Мечо грозде – сто грама и по петдесет грама от всяка от зброените билки: алтея (корени), бреза (листа), бяла черница (листа), гръмотрън (корени), жълт кантарион, червен кантарион, златник (листа и върхари), леска (листа и кори от младите клонки), полски хвощ (листа и цвят), хмел (шишарки).

Запарете в литър вода общо четири супени лъжици от тази смеска, прибавяйки към нея и стрито на ситно ленени и конопени семена – по една лъжичка+супена лъжица корени от магданоз. Варете на умерен огън за десет минути. Чудотворната отвара се приема по чашка и два часа след хранене.

Противопоказания:

Мечото грозде не се препоръчва при хора с високо кръвно налягане, бременни и кърмачки. Билката трябва да се приема в малки дози и за кратък период от време. При употребата й е възможна появата на някои странични ефекти като гадене, ускорен пулс, безсъние, раздразнителност и повръщане.

Антимикробното действие на мечото грозде изисква алкална урина. За целта трябва да се избягват кисели храни като цитруси, ананаси, домати. Не се препоръчва приема на билката с кортикостероидни лекарства, както и с нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Да не се приема при наличие на бъбречно заболяване и за повече от 14 дни, тъй като може да увреди черния дроб. Прекомерната употреба може да причини дискомфорт и болка в стомаха.

При наличието на чернодробни заболявания мечото грозде е задължително да се избягва. Остри пикочни възпаления също не са изключени, когато се злоупотребява с лека.  Дивите боровинки, както още билкарите наричат коментираната билка, са силно токсични и отровни, приемани в големи количества. Задължително е стриктното спазване на посочените пропорции за приготвяне на билкови смеси с билката.

Поръчайте мечото грозде от ТУК