билка

Великденче

Великденче, Velikdence

Народът нарича още великденчето – мъжка вярност, тъй като при докосване нежните листенца на цветовете на билката окапват. Цъфти от май до август.
Действие и приложение на билката великденче: 

При високи стойности на холестерин в кръвта се препоръчва да се изпиват по две чаши чай от великденче дневно.

При невроза, дължаща се на психическо пренатоварване, чаша чай преди сън върши чудеса с успокояващото си действие.

Хората, конто се занимават предимно с умствен труд е добре да пият всяка вечер преди лягане по чаша чай от великденче.

Действа превъзходно за освежаване на паметта и премахва световъртежа.

Препоръчва се още при жълтеница, песъчинки в бъбреците, подагра и ревматизъм.

Прясно изцелен сок от цъфтящото растение се използва с успех прихронични кожни възпаления и екземи, като се приема по една чаена лъжичка два-три пъти на ден.

Възпалени и трудно зарастващи рани най-напред се промиват с отвара от великденче, след това отгоре се слага марля, напоена с пресен чай, прави се топла превръзка и така се нощува.

Страдащите от ревматизъм и подагра могат да облекчат болките си с тинктура – външно с разтривки, а вътрешно – три пъти дневно по 15 капки в малко вода или чай.

Затова не пропускайте поне две седмици в годината да изпивате по две чаши чай дневно с профилактична цел – освен че възпрепятства развитието на атеросклерозата, чрез кръвопречистващото си действие великденчето дава нова еластичност на тялото. Освен това билката влиза в състава и на много комбинирани билкови чайове.

Как да си приготвим?

Чай. Една препълнена чаена лъжичка билка (или билкова смес) се залива с 250 мл кипяща запарва се 3-5 минути и се прецежда.

Пресен сок. Пресните съцветия се измиват и както са мокря, се изстискват в сокоизтисквачка.Сокът се налива в малки шишенца и се съхранява в хладилник.

Тинктура. Еднолитрова бутилка се пълни до стеснението на гърлото с цъфтяща, ситно нарязана билка, залива се догоре с 40-градусова качествена плодова ракия или водка и се държи 14 дни на слънце. Прецежда се и се съхранява в хладилник.

Комбинирани чайове:

  • От равни количества пресни връхчета от коприва и великденче се приготвя чай с кръвопречистващо действие и за лечение на екземи.
  • От равни количества грудка целина и великденче се пие чай за свежа памет, срещу неврастения и хипохондрия.
  • От полски хвощ и великденче – чай срещу внезапни празноти в паметта (пие се най-малко 2 седмици по две чаши дневно).
  • От 50 г корени от глухарче, 25 г цветове от синя жлъчка. 25 г лазаркиня и 50 г великденче се прави чай при жълтеница, болки в черния дроб и далака.