билка

Борови връхчета

Борови връхчета, Turiones Pini

Боровите връхчета имат антисептично, противовъзпалително и отхрачващо действие, омекчава раздразнените лигавици, разширява кръвоносните съдове и разтваря камъните в пикочния мехур. Те се използват вътрешно за лечение на бронхити, ангина, туберкулоза, ишиас, камъни в бъбреците и пикочния мехур, задух, подагра, хемороиди. Външно се препоръчва за инхалации при задух и простуда, за бани срещу екземи, ревматизъм, обриви, лишеи по кожата. Смолата от борови връхчета може да се прилага за лечение на белодробен абсцес и хемороиди, а ако се смеси с мас по равни части се използва за мазане на рани от протриване и циреи.

Боровите връхчета обаче са само част от полезните свойства на иглолистното дърво. В народната медицина на много народи, още от времето на Хипократ, боровите екстракти и терпентиновото масло от смолата на бял бор се използват срещу заболявания на бронхите и белите дробове. Терпентиновото масло притежава бактерицидни свойства, а външно се използва срещу ставни и мускулни простудни заболявания. Чрез инхалации се използва за лечение на трахеити и бронхити, а отварите от дрогата активира секрецията на бронхиалната лигавица, потиска възпалителния процес и лекува кашлица.

Приложение: Боровите връхчета се използват вътрешно при бронхити, ангина, туберкулоза, ишиас, камъни в бъбреците и пикочния мехур, при задух, подагра, хемороиди. Външно се препоръчва за инхалации при задух и простуда, за бани при екземи, ревматизъм, обриви, лишеи. Смолата се прилага при белодробен абсцес и хемороиди. Разтопена смола, смесена с мас по равни части се използва при рани от протриване и циреи.