билка

Мента

Мента, Mentha, Mint

Освежаваща напитка през лятото или ароматен затоплящ чай през зимата, ментата е една от най-широко използваните и разпространени билки у нас с изключителни свойства. Успешно може да замести сутрешното кафе и да се превърне в мощен мозъчен активатор.

Мента (Mentha) преставлява род многогодишни тревисти растения от семейство Lamiaceae (Устоцветни). Стъблата са едногодишни, четиристранни, достигащи дължина до 70 см, силно разклонени по цялата дължина, тъмнозелени или червеникави. Листата са от тъмнозелени до антицианови, продълговати, с къси дръжки. Всички надземни части на растението съдържат етерично масло с главна съставна част ментол. Растенията излъчват силен, насищащ приятен ментов аромат. В България ментата се култивира по поречието на реките Марица, Тунджа и Вит, познати са около девет вида с многобройни вариации. Смята се, че произходът на ментата е свързан с кръстосването на Mentha aquatica (водна мента) и Mentha spicata (джоджен).

Част от историята на ароматната трева…

Според древните гърци ментата укрепвала ума, а ваните с мента спомагали за повишаване на концентрацията. Древните римляни пък ароматизирали с нея залите за пирове и тържества, защото смятали, че ментата усилва мозъчните функции. До 17-ти век тя се е използвала като ароматична подправка както в ежедневните ястия на бедните, така и в изисканите блюда на богатите. По-късно през 18-ти век потъва в забвение, като дори липсва в списъка с най-разпространените ароматни треви в кухнята. Днес се употребява самостоятелно или в съчетание с други ароматни треви, но резултатът винаги е един и същ – прекрасен аромат и неповторим вкус на лято!