билка

Котешка Стъпка

Котешка стъпка, Clinopodium vulgare

Билката котешка стъпка е позната още като билката на Левски, тъй като той я използвал за лечение на всякакви болести в годините, когато е бил свещеник. А днес много билкари и някои лекари вярват, че билката котешка стъпка скоро ще се прилага като лекарство срещу рака.

Билката е позната още като черновръх или див босилек, анаименованието котешка стъпка идва от формата на цветчетата, които наподобяват котешки лапички. Широко разпространена е из цялата страна, особено в Стара планина, Средна гора и Родопите.

Котешка стъпка – здравословни качества

Билката котешка стъпка има успокояващо действие, подобрява артериалната проходимост, нормализира кръвното налягане, прилага се за лечение на гинекологични заболявания, мастопатия, миома, камъни в бъбреците, цистит, гастрит, паркинсон, кожни заболявания (бемки, брадавици, себорея, пърхот, екзема, кокоши трън, мазоли, повърхностни рани и т.н.), помага при инконтиненция на урина, полезна е за диабетици.

Билката котешка стъпка като лекарство срещу рака

Смята се, че билката котешка стъпка може да се превърне в ефикасно лекарство срещу рак. Досега са правени успешни експерименти с мишки, които били заразявани с ракови клетки, след което лекувани с инжекции с екстракт от котешка стъпка, а ефектът бил невероятен – раковите клетки изчезнали.

Внимание: Прилагането на билката е противопоказна при проблеми със сърцето, бременни, кърмачки и малки деца.

Как да прилагате билката котешка стъпка?

Залейте супена лъжица от изсушената билка да се запарва в 400 мл. вода и оставете 10-ина минути да се запари. Консумирайте 3-4 пъти ден преди хранене.